Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

Hogy is van ez? 28. A VW 1,4 TSI motor egyik kellemetlen hibája

A motorépítésben immár szinte egyeduralkodó "downsizing", méretcsökkentés, úgy tűnik, teljesen átírta a korábban megszokott tervezési gyakorlatot. Az új irányzat hozadékát persze senki sem vitatja, jobb fajlagos teljesítmény, alacsonyabb fajlagos fogyasztás, ezáltal kisebb környezetterhelés. A soros hathengeres szívó benzinesek helyét sorra átveszik (átvették) a kisebb lökettérfogatú négyhengeres feltöltött motorok, már a középkategóriás autókban is helyet kaptak a háromhengeres turbós motorok. A "Kispolszki" eltünése után pedig senki nem gondolta volna, hogy komoly gyártó még egyszer becsempész a motortérbe egy kéthengerest, mégis bekövetkezett, igaz, teljesen más műszaki tartalommal.

Persze, van, aki berzenkedik az új idők új motorjaitól, de "eszi, nem eszi, nem kap mást", feltéve, ha új, vagy néhány éves autót szándékozik tartani. (Őszintén szólva, a cikk írója is fájlalja a jobb soros hathengeresek kimúlását.)

"A kutya ugat, a karaván halad", a downsizing jött és győzött. Ennek egyik éllovasa a VW, az első, kettős feltöltővel ellátott közvetlen benzinbefecskendezéses benzinmotorral például ez a konszern örvendeztette meg a világot. A "TSI" fantázianévvel azonban hagyományos turbófeltöltős modelleket is ellátnak, egy ilyen erőforrás például a "CAXA" motorkódú, 122 lóerős motor.

 

A motor tényleg jó, ha a teljesítményét, fogyasztását vizsgáljuk. Persze, semmi sem tökéletes, lerágott csont, mi is többször felvetettük: túl bonyolult, vannak típushibái, a közvetlen befecskendezés miatti, szívószelepeket érintő lerakódások a hengerfej időszakonkénti megbontását indokolja. Karbantartási igénye jóval magasabb, mint egy hasonló teljesítményű, korábbi, "mezei" szívómotoré volt, a tankolásnál egyértelmű ugyan a TSI előnye, a hosszú távú fenntartást ha vizsgáljuk, ez már korántsem biztos.

Most bemutatjuk a motor egy kevésbé ismert hibáját.

 

TSI motor

Sok lóerő kis helyen is elfér a Skoda Yeti motorterében.

A három éves autó még 140e km-t sem futott, amikor is a vezérműlánc átugrott. Egy szerviz ezt a kérdést megoldotta, ám rövid idő múlva a kocsi használói jelezték: növekszik az olaj szintje. Mint tudjuk, a növekmény természetesen nem olaj, hanem valami más. Túl sok lehetőség nincs, hűtőfolyadék, vagy benzin. Mivel az olajteknő egyértelműen benszinszagot árasztott, a szerviz lecserélte az olajat, autózott 50-60 kilométert, majd végül kiadta az autót. Rövid használat után ismét megjelent náluk a Yeti, az olajszint ismét, rendesen megnőtt. 

A szerviz ismét lecserélte az olajat, és megkeresett minket a problémával. A rendszer szisztematikus átnézése során megbizonyosodtunk róla, hogy befecskendezési impulzusok rendben vannak, az üzemanyag nyomás nem mutat eltérést a normál értéktől, a lambdaszonda ill. az égéskimaradás-felügyelet pedig nem árulkodnak arról, hogy valamelyik henger kilépő oxigénszintje ill. szöggyorsulása nagyban eltérne a többitől. Elvileg tehát a befecskendező szelepeken keresztül nem valószínű, hogy a motor olyan mennyiségű benzint kap, ami indokolná a jelenséget. Ami viszont egyértelműen látható volt, hogy az ún. keverékkorrekciós értékek messze eltértek a normálistól, a motor valami miatt sokkal több benzint kap, mint amennyire ennyi oxigén mellett elvileg szüksége van. 

Mi marad? Honnan kerülhet mégis üzemanyag az olajteknőbe? Például a nagynyomású szivattyún keresztül.

TSI nagynyomású szivattyú

A szivattyú, beépített helyzetben.

 

TSI nagynyomású szivattyú

A vezérműtengely egy szelepemelő tőkén (tudjuk: nem egészen az, de ez a neve) keresztül hajtja meg a nagynyomású szivattyút.

 

TSI nagynyomású szivattyú

A gyanú egy dolog, a bizonyosság más. A jobb oldali csövön keresztül a szivattyú kisnyomású oldalát 3 bar benzinnyomással terhelve megjelenik az üzemanyag ott, ahol nem lenne szabad. A rugó alatt jól látható a benzin csillogása, ami ily módon tud a motorolajba szivárogni. 

 

Megoldás: új nagynyomású szivattyú. 

 

Kellemetlen hiba, amely nem először fordult elő csak a mi gyakorlatunkban is. Ha nem észlelik, gyógyítják időben, az olaj felhígulása akár a motor tönkremenetelét is okozhatja.

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu