Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

MŰSZERTESZT XX: HANTEK DSO 3064 PC-szkóp

Az autódiagnosztikára készült igényes PC oszcilloszkópok leginkább kedvelt típusait a Pico négycsatornás kínálatában kell keresnünk. Mi ilyet (is) használunk, már nagyon régóta. Felhasználhatóságában kitűnő, hosszútávú megbízhatóságában is elég jó készülékről van szó. Viszont: egyáltalán nem olcsó, ami nem lehet meglepetés. 

Néhány éve már piacon van a kínai Hantek DSO 3064 típusú készüléke, ami szintén autós felhasználásra kifejlesztett darab. Kedvező árfekvésű készülék, a Pico árának feléért / harmadáért műhelyünk felszerelését gazdagíthatja. 

Ez jól hangzik. 

De mit tud, mennyire használható ez a készülék?

A tesztelésre kapott Hantek DSO3064 műanyag táskában érkezett. Korábban ez szót sem érdemelt, számunkra természetes volt, hogy az igényesebb készülékekhez jár a saját koffer, egészen addig, amíg a Gutmann Mega Macs 42 SE nem is olcsó (egyébként kitűnő!) készüléke enyhén hiányos öltözékben, kartondobozba burkolva jelent meg szolgálattételre nálunk. 


Az első benyomás magáról a szkópról nem rossz. Igényes a külső, van védőburkolat, álló és fekvő "módban" is használhatjuk a szkópunkat. 

 

 


Annak már nem nagyon örülünk, hogy a tápellátást külön vezetékkel oldották meg, ami a napi felhasználást kissé macerássá teszi. A Pico négycsatornás szkópunkat ezzel szemben USB táplálja. A Hanteknél tehát eggyel több kábellel, és így nagyobb bizonytalansággal kell számolnunk. Kapunk ugyan egy szivargyújtós tápkábelt a menet közben végzett tesztekhez, de nincs rosszabb, mint egy kontaktushibás szivargyújtó és egy hepehupás úton végzett hibakeresés keveréke egy ilyen készülékkel. 

Ami ennél is izgalmasabbá teszi a külső táp kérdését, az az, hogy a szivargyújtó kábel teste galvanikus kapcsolatban van a csatornák testével. Magyarul ha a szivargyújtós tápkábelt használjuk, és szerencsétlen módon a mérés alatt használt csatorna negatív szálát olyan pontra csatlakoztatjuk, ami ettől jelentősen eltérő potenciálú (pl. motortest - karosszériatest közötti potenciálkülönbség egy testkábel hiba esetén), akkor sajnos itt a fizika törvényei szerint áram fog folyni. Érthető módon nincs kedvünk kipróbálni, hogy mi az, ami ilyen esetben ennek a kárát láthatja. 

A legfontosabb paraméterek: 

4 csatorna, 60 MHz sávszélesség, 200 MS/s valósidejű mintavételezési ráta, 10k-16M memória alap csatornánként. Tápellátás: 8-36 Volt egyenfeszültség. 

 

A szoftver üzembe helyezése nem okoz gondot, egyszerűen regisztrálhatunk a Hantek oldalára, ahonnan percek alatt letölthető a legújabb kezelőprogram. Ennek elindulása után tudjuk igazán értékelni az eddig használt Pico szkópunkat. Mivel évek óta a prémiumkategóriás autós szkóppal dolgozunk, ezért valószínűleg túlzottan hozzászoktunk a "jóhoz". Amint az várható volt, a Hantek fejlesztői a Pico szoftveréhez képest jelentős lemaradásban vannak. A jelenleg futó szoftver sok szempontból annyira primitív, hogy hosszas töprengés után sem értjük, hogy ezt miért nem lehet ésszerűbben, jobban megoldani. 


 

Természetesen az alap funkciókkal nincs baj. A készülék mér, a szoftveren be tudjuk állítani az időalapot, a csatornák feszültségalapját, a kurzorokat, különböző numerikus kijelzéseket és a triggert. Kifejezetten könnyű az időalap váltás és a csatornák beállítása a "tekerős kapcsoló" megoldással, ez így talán még jobb is, mint a Pico esetében, és a kurzorok kezelése is nagyon praktikus. 

Autódiagnosztikai méréseknél azonban az esetek nagy részében jelfolyamot veszünk fel, vagyis nem kis időalappal és triggerrel dolgozunk, hanem nagy időalappal, hogy az időszakos problémákat - a jelfolyamot visszatekerve és kinagyítva - jobban meg tudjuk figyelni. A Pico alkalmazásában ez pofonegyszerű, hiszen felvesszük azt, amire kíváncsiak vagyunk, majd megállítjuk, és belenagyítunk abba a felvett régióba, ami minket érdekel. 

Ez a Hantek esetében nincs így. Amit először meg kell szoknunk, hogy a szoftver jelenlegi verziójában a Play gomb megnyomása után futó jelet a Pause nem tudja a képernyő közepén megállítani. Vagyis hiába nyomjuk meg a szünet gombot egy húsz másodperces képernyő lefutásának harmadik másodpercében, végig kell nézzük a maradék 17 másodperc érdektelen eseményeit. Ezt követően van módunk pl. nagyításra, mentésre. A szoftver azonban a mintavételek számát képernyőre vonatkoztatja, vagyis egy tíz másodperces felvétel időbeli "részletessége" a legtöbb feladatra közel sem elég, míg egy 100ms-os képernyőfelvétel nagy részletgazdagságú, csakhogy csupán egy tizedmásodpercig tart. 

Az "aquire" legördülő menü "buffer length" menüpontja alatt ugyan van lehetőségünk a felvétel memóriatartományának a növelésére, azonban ez a funkció valahogy nincs jól kidolgozva, működése esetleges, bizonytalan. Ha működik, és telítődik a meghatározott méretű memória, a részletgazdag nagyítás természetesen megoldható. De ki fogja megmondani a lambdaszondának, hogy a hibás működése pont a következő pármillió adat felvételére essen, ne pedig utána? 

Hagyományos oszcilloszkópos alkalmazásoknál tehát kiválóan lehet dolgozni ezzel a géppel. Időszakos hiba keresésére, autós felhasználásra, adatgyűjtésre azonban korlátozottabban alkalmas, valószínűnek tartjuk, hogy a Pico szoftverfejlesztői jobban odafigyeltek az autószervizek visszajelzéseire, igényeire, mint a kínai mérnökök. 

Találunk a készülék előlapján egy jelgenerátort is, ami állandó 1kHz frekvenciás négyszögjelet állít elő, ezt a készülékhez adott 1:10-es osztós mérőkábelek kalibrálására tudjuk használni. Ezeket a rövidke kis mérőkábeleket inkább az asztali, laboratóriumi méréseknél szokták használni. 

 

Ez a felvétel egy befecskendezési jelfolyamot mutat be, miközben a MAP-szenzor és a lambdaszonda jelét is rögzítettük. 

Az a benyomásunk, hogy a maga a készülék hardver szempontból nem rossz. Ha összehasonlítjuk a DSO 3064 paramétereit a Pico jelenleg forgalmazott 4425-ös gépével, akkor azt láthatjuk, hogy fej-fej mellett versenyzik a két készülék. Hogy a Hantek cég mikor fogja kiaknázni a hardverben rejlő lehetőségeket egy logikus felépítésű, jobban használható szoftver bevezetésével, azt nem tudjuk. A lehetőség adott. 


 

Felül a könnyebb, kisebb, jobban használható, de jóval drágább Pico. 
Alatta a megfelelően megépített, nagyobb, terjedelmesebb Hantek, amely szoftver oldalról nem tud a neves angolnak versenytársa lenni. 


Azoknak a felhasználóknak, akik egyszerűbb feladatok végzésére kívánnak PC-szkópot beszerezni, és az erre szánt összeg sem engedi meg egy élvonalbeli készülék megvásárlását, megfelelő választás lehet a Hantek. Ár / érték viszonyt tekintve nem ismerünk jobbat. És persze erősen bízni kell a kínai szoftverfejlesztők kitartó, állhatatos munkájában, lehet ez a szoftver ennél jobb is. 


A szkópot az Intent Hungária Kft. szívességéből tesztelhettük, köszönet érte. 
Címük: 9400 Sopron Hőflányi u. 11. 

A Hantek DSO 3064-es típus ára: 119,200 Ft + ÁFA 
A tartozékkészlettel bővített DSO 3064 PRO ára: 199,200 Ft + ÁFA 

Kapcsolattartó: Varga Zsolt 
Elérhetősége: +36-99/555-514

 

 

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu