Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

XXXV. esetleírás: LIN kommunikáció a Ford generátoron

Idén a húsvét nálunk egy kicsit másképp alakult, mint ahogy megszoktuk. A szokásos sonka, csokitojás és locsolás persze megvolt, és természetesen a jó időt is kihasználtuk a szabadban, de esténként mindannyian egy különös megoldatlan problémán agyaltunk, ami több napja borzolta az idegszálainkat.

 

 

Ford_Ranger_generátor_akkumulátor.jpg

 

Egy alig három éves Ford Ranger "banális" problémáján akadtunk meg. Szegény autó egy karambolos javítás után elkezdett "nem tölteni", vagyis a generátor nem volt hajlandó működni. Hiába minden korábbi igyekezet, a sokadik generátor, a sokadik akkumulátor, a cserélt kábelezés, a biztosítéktábla és még a motorvezérlő is, de a töltés nem indult meg egyáltalán. Ezzel az előtörténettel kaptuk meg a feladatot.

 

Autóvillamossági szempontból a rendszer bizonyos szempontból igen egyszerű, tulajdonképpen a generátor és az akkumulátor kapcsolata, működése alapvetően nem különbözik attól, mint amit évtizedek óta ismerünk. Ami bonyolítja a helyzetet, a következő:

 

  • van akkumulátor felügyelet, ez az akku merülését hivatott megakadályozni
  • méri a rendszer a generátor - akkumulátor közötti főkábelen folyó áramerősséget
  • a generátor és a motorvezérlő közötti kommunikáció LIN buszon zajlik

 

A "mindig kezdjük a kályhánál" elv alapján persze a vizsgálatokat az alapokkal indítjuk: testkábel rendben, tápkábel rendben, a LIN-en látunk kommunikációt, az akkumulátor kapocsfeszültsége viszont nem igazán jön ki a 12-12,4V sávból, kivéve a nagy gázadások során fél-fél másodpercekre, talán 13V-ig eljutunk.

 

Generator_Ford_LIN_01.jpg

 

Az korszerű feszültség szabályzás lényege, hogy a motor üzemi állapotaitól függően a töltőfeszültség célértékét a generátornál "intelligensebb" irányító egységek határozzák meg, és ezt valamilyen módon közlik a generátorral. Cserébe a generátor pedig tájékoztatja az irányító egységet (jellemzően a motorvezérlő egységet) az aktuális gerjesztésről, hőmérsékletéről, esetleges hibákról. A kommunikációt esetünkben az egyszálas LIN hálózat realizálja.

 

Diagnosztikai eszközzel annyiban jutunk közelebb a megoldáshoz, hogy a motorvezérlő szerencsére tájékoztatást ad a generátor feszültség célértékről (Alternator voltage), ez az érték a beindítást követően pár másodperc alatt 14.7V-ra kúszik fel. Ez azt sugallja, hogy az autó egyéb rendszerei tulajdonképpen várják a töltést, elvileg sem a karosszéria vezérlő, sem a motorvezérlő, sem az akku állapotfelügyeleti funkciói vélhetően nem blokkolnák a generátor működését.

 

Ez jó, de sorban a harmadik generátor van az autón, köztük egy teljesen új gyári, de így sincs töltés. Mi van itt?

 

A gépjárművekben használt kommunikációs hálózatok üzeneteinek "feltörése" nem tartozik a mindennapos feladatok közé, de a megoldás kedvéért mindenre hajlandóak vagyunk. Pico oszcilloszkópunk nagy erőssége a "soros dekódolás" funkció, a viszonylag alacsony sebességű LIN szálon futó üzeneteket tökéletesen láthatóvá tudjuk tenni, és ezt táblázatkezelőbe ki tudjuk exportálni.

 

ranger_picoscope.jpg

 

És ez mind semmi, mert a legtöbb LIN-es feszültségszabályzó adatlapja hozzáférhető, és a LIN kommunikáció szabvány szerint tulajdonképpen majdnem mindegyiknél teljesen azonos módon zajlik. Magyarul byte-onként, bitről bitre tudjuk értelmezni, hogy ki mikor pontosan mit üzen. A hosszabb üzenet a motorvezérlőtől származik, a rövidebb a generátortól. Egy rövid pár másodperces motorjáratás, és már kész is a sok ezer soros táblázat.

 

tablazat.png

 

A specifikációk alapján szétszedve láthatóvá válik az adatcsomagok jelentése. A legfontosabb, amit ki tudunk hámozni az egészből némi táblázatkezelői ügyességgel és több órányi adatlap-böngészés után, hogy a motorvezérlő tényleg 14.7V-os feszültséget céloz meg, és ami még fontosabb, hogy a generátorunk a gerjesztést (önbevallás alapján) létrehozza, a gerjesztőáramot a maximumra emeli, és semmiféle hiba bitet nem aktivizál, magyarul a generátor köszöni szépen, jól van. 

 

Már azt leszámítva, hogy a gerjesztőáram emelése alapján ő is tisztában van azzal, hogy a kimenő feszültsége a célérték alatt van. 

 

Ford_Generator_LIN_alternator.jpg

 

Ezen a ponton már a harmadik napon járunk a hibakeresésben, és előkerülnek a "valószínűtlen" ötletek:

  • nagy fogyasztók leválasztása
  • elektromágneses zavar kizárása
  • táp és testkábelek kiváltása
  • akkumulátor csere
  • generátor próbapadi tesztek: generátor hibátlan
  • generátor működtetése LIN csatlakozó nélkül: nincs változás

 

Na és valahol ezen a ponton érkezett el a húsvét.

 

A honlapunkon több helyen szerepel, hogy részben azért tartanak a hibafeltárások sokáig, mert kevés az elmélyedésre alkalmas idő. Egy átlagos munkanap tucatnyi telefonhívást bonyolítunk, autókat adunk ki, veszünk át, próbaútra megyünk, egyszerre nagyon sok szálon futnak az események, és a feladatokra sokszor kis "időszeletek" jutnak. A húsvét alatt viszont pont le tudtunk ülni gondolkozni, és bogarászni az adatlapokat, specifikációkat, technikai leírásokat.

 

És persze, hogy a megoldás végig ott volt a "kályhánál", pedig most is az alapokkal kezdtük. 

 

A fordulatszám. Azt láttuk, hogy a generátor tengely forog. Fut a szíj, látszólag minden rendben. Egy dolog nem jutott eszünkbe: a főtengely szíjtárcsa, ami két félből áll, és gumi betét köti össze a két részét a rezgések csillapítása érdekében. Ez a Fordnál "harmonic balancer"-nek nevezett alkatrész pár fok elmozdulást tesz lehetővé a főtengely és a szíjtárcsa között. Amíg el nem szakad. Mert ha a gumibetét leválik, a szíjtárcsa csúszni kezd a főtengelyhez képest, minél nagyobb a terhelés, annál inkább, extrém esetben teljesen megállhat a szíj.

 

 

pulleyGifOrig3.gifpulleyGifBad.gif

A "bizonyítási eljárást" kedd reggel azonnal lefolytattuk, megfestettük a szíjtárcsa külső és belső oldalát, a jelek az első indításra elkúsztak egymástól. Második felvonásban pedig rájöttünk, hogy a ventilátornál akár kézzel el tudjuk forgatni az összes szíjjal hajtott komponenst, miközben a főtengely meg sem moccan. A fenti animált grafikán bal oldalon a hibátlan funkció látható, jobb oldalon egy hibás szíjtárcsa. 

 

Utólag végiggondolva a történetet tényleg az az érzésünk, hogy egy őrülten egyszerű hiba tartott sakkban minket napokig. A sok kis részlet, a sok kis információ tényleg csak koncentrálva, összpontosítva tud fejben összeállni, kapkodásban nem sok esélyünk van a sikerre. 

 

 

 

 

 

 

  

    

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu