Weboldalunkon a gyorsabb és kényelmesebb használhatóság miatt sütiket használunk, valamint statisztikai szempontból (látogatottság mérése, cikkek népszerűségének vizsgálata) felhasználjuk. 

Az oldal megtekintésének folytatásával Ön elfogadja ezen sütik használatát.

 

MŰSZERTESZT XXII: Autóvillamossági műszerek az USA-ból

Tapasztalataink szerint a márkafüggetlen hazai műhelyek meghatározó hányadának autóelektronikai, diagnosztikai műszerekkel való ellátottsága nem túl fényes. A szerény műszerállománynak is csupán kis töredéke jött Amerikából. 

Bő negyedszázada az első "komoly" gázelemzőnk amerikai gyártmányú volt. Hűtőszekrény méret, nem éppen csendes működés, az idő eljárt felette (már az utódjai felett is), leselejteztük. Napi használatban van viszont a bő húsz éves KAL 901-es oszcilloszkópunk, tökéletesen működik, nincs okunk megválni tőle. Számos, újabb USA-beli eszközzel (is) dolgozunk, nap mint nap.

Az amerikai "füstölővel" foglalkozó, előző műszerbemutatónk után most szintén tengeren-túli (ott: alap) műszereket veszünk szemügyre. A kinti jövedelmeket tekintve ezek az olcsó kategóriába tartoznak, de egy kisebb hazai műhely számára is lőtávolságon belül vannak. Mint írásunkból kiderül, az általános autóvillamossági feladatok megkönnyítésére szánták ezeket.

 

 

k8.jpg

 

Nézzük a legkisebbet, legolcsóbbat, a Sealey PP100 típust, ez átszámítva úgy jó 75,000 Forintba kerül. Kakukktojásnak tűnik a brit Sealey emblémájával, ez ne tévesszen meg senkit, felépítése, funkciói, külső ismertető jegyei, cikkszáma alapján testvére ő a másik két amerikainak.

 

k1.jpg

 

Két nagy krokodilcsipesz segítségével csatlakoztathatjuk a készüléket az akkumulátorra, ha nehézkes az akkuhoz hozzáférés, a kép előterében látható tartozékkal is megoldható a műszer tápellátása. Üzemkész állapotban a mérőtüske környezetét két LED izzó világítja meg (ez nagyon ügyes!), a tápkábelnek tisztességes hosszabbítója van, a kijelző pedig nagyon jól olvasható, kontrasztos, fényes.

Mindhárom, itt említett műszernek van egy szokatlan funkciója: a mérőtüskére akár pozitív feszültséget, akár testet kiadhatunk, itt a középen lévő billenőkapcsoló működtetésével. Ez részben hasznos lehet, másrészt az eszköz kezelése fokozott odafigyelést igényel, adott esetben egészen tisztességes, drámai anyagi vonzattal járó galibát is elő tudunk idézni vele. Elektronikában járatlan, rendszerismerettel nem rendelkező ember kezébe egyik érintett műszer sem való.

 

k2.jpg

 

Éppen a három műszer legolcsóbbika rendelkezik szkóp funkcióval, amit azért talán szerencsésebb lenne "grafikus megjelenítés"-nek nevezni. A jelgenerátorunkon beállított jelforma minden lényeges eleme a kijelzőről jól leolvasható, körülbelül ezredmásodperc nagyságrendig elfogadható megjelenítést láthatunk. Ennél komolyabb feladatra nem alkalmas, a mintavételezés és a kijelzés korlátai miatt részleteiben nem tudunk pl. főtengely jeladó jelet vagy éppen CAN hálózati adatforgalmat vizsgálni. A kis készüléket nem is erre találták ki, sokkal inkább a gyorstesztek hatékony eszköze, nagyon jól használható lehet biztosítéktáblák környékén, olyan rendszerekben, ahol egyszerű egyenfeszültségek mérésére van szükség.

Mindenképpen több, mint egy multiméter, hiszen láthatóvá válik a jel, a frekvencia és kitöltési tényező is kijelzésre kerül. Egy külön kis külső testkábel pedig lehetővé teszi, hogy autóból kiszerelt részegységeken ellenállást mérjünk, vagy akár kivezéreljük azt. Ez praktikus lehet pl. olyan szituációkban is, amikor egy komponens csatlakozóját lehúztuk, viszont az autótól, a saját kábelkötegétől függetlenül áramot folyatnánk át rajta.  

 

Az árban következő típus a Power Probe IV, a jelenlegi 275 USD úgy 83,000 Forintot tesz ki.

 

k3.jpg

 

Szkóp funkciót itt ugyan nem találunk, viszont sokrétűbben használható és pontosabb, mint a fent érintett társa, ráadásul még világosabb, nagyobb és kontrasztosabb a kijelző. Lehetőségeink közé bekerült a váltakozófeszültség középértékének a mérése is.

 

 

k4.jpg

 

 

A műszer-trió legtekintélyesebb tagja a Power Probe Hook. A 499 USD ára nagyjából 150,000 Forint kiadást jelent. A költségekben nagy az ugrás, ez a teszter viszont tényleg sokat tud. A menürendszerében nem is olyan nehéz eltévedni, aki ennek készüléknek a megvásárlása mellett dönt, határozottan azt ajánljuk, hogy olvassa át figyelmesen a készülék kezelési útmutatóját, és nézze meg a cég honlapján található videókat! 

 

k5.jpg

Több lépcsőben, egészen 65 Amperig tudjuk kivezérelni a mérőcsúcsot (feltéve, ha a Hook áramellátására használt akku bírja gyűrődést), kényelmessé teszi a hűtőventilátor motorok, üzemanyag szivattyúk, ülésmozgató motorok, izzók... vizsgálatát, és a sor tetszés szerint folytatható. Itt is világosan megmutatkozik, hogy a hangsúlyos felhasználási terület nem a diagnosztika, hanem az autóvillamosság. 

 

k6.jpg

Egyik legizgalmasabb tulajdonsága a "Smart Tip" funkció, ami lényegében azt jelenti, hogy a készülék önmaga eldönti, hogy a felhasználó vajon éppen mit akar mérni - ellenállást, áramerősséget, netán feszültséget. Erre egy szemléletes példát láthatunk a cég egyik videójában, amikor a kezelő az akku pozitív feszültségmérés után a negatív pólushoz érinti a mérőcsúcsot, a gép pedig magától átvált ellenállásmérésre. Hogy ez kinek szimpatikus, mindenki eldöntheti, valószínűleg a tengerentúlon erre nagyobb az igény.

 

Összefoglalva a vizsgált készülékek az autóvillamossági szervizeknek nyújthatnak hatékony segítséget, a praktikus funkciók miatt gyorsabban lehet elboldogulni egy alaphibával (pl. relék, biztosítékok, feszültségesések, stb.). Érzékenyebb rendszerek belső áramköreihez egyik teszterrel se nyúljunk, hiszen nem erre a felhasználási területre készültek. 

 

 

HOGY IS VAN EZ?

ESETLEÍRÁS

 
ELÉRHETŐSÉGEINK: 
 
BmS Motordiagnosztika - Befecskendezős Motorok Szervize 
 
2030 Érd, Rózsa u. 5. 
BmS
 
Előfordul, hogy túlterheltségünk miatt kénytelenek vagyunk a telefont átmenetileg kikapcsolni. Ilyen esetben a kapcsolatfelvétel legbiztosabb módja az email, vagy itt:
 
 
Email: info@injektor.hu
 
NYITVATARTÁS: 
Hétfőtől péntekig: 8-15 óráig. 
     
ÜGYFÉLFOGADÁS ELŐZETES IDŐPONTEGYEZTETÉS ALAPJÁN,
 
AUTÓ ÁTVÉTEL ÉS KIADÁS KIZÁRÓLAG NYITVATARTÁSI IDŐBEN!
 

Befecskendezős Motorok Szervize • 2030 Érd Rózsa u. 5. • 06-30-598-8006 • info@injektor.hu